KWAS L-MLEKOWY 80%

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny

Dostawa już od 15 zł
Cena: 18,00 zł 18.00
ilość szt.
ZAMÓW W CIĄGU:
5 godzin 33 minut 39 sekund
a otrzymasz przesyłkę już jutro
Kurier GLS
Ocena: 5

Opis

Kwas mlekowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA) o działaniu złuszczającym, nawilżającym i przeciwstarzeniowym. W naturze kwas ten występuje w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach.

Kwas mlekowy występuje w dwóch formach optycznych L i D, z których tylko forma L-kwasu mlekowego posiada biologiczną aktywność i jest naturalnym składnikiem skóry i włosów. Jest on jedną z głównych składowych NMF - naturalnego czynnika nawilżającego, który odpowiada za stosowne nawodnienie naskórka. Kwas mlekowy normalizuje procesy złuszczania naskórka w sposób bardzo delikatny.

Jest również związkiem nawilżającym. W kosmetyce używany do bioliftingu, ponieważ uelastycznia skórę i spłyca zmarszczki oraz rozjaśnia przebarwienia i zwęża pory.

Stosowany jest również w odżywkach i szamponach do włosów, gdyż aktywizuje cebulki włosowe, przyspieszając tym samym porost włosów. Kwas mlekowy (do 5%) działa nawilżająco, ze względu na swoje właściwości wiązania wody w wierzchnich warstwach naskórka. Użyty we właściwych stężeniach (do 5%) rozluźnia spoiwo międzykomórkowe.

Regularne stosowanie kosmetyków z kwasem mlekowym odmładza naskórek i spłyca zmarszczki, dzięki stopniowemu złuszczaniu obumarłych komórek warstwy rogowej. Szybciej złuszczane komórki powodują wzrost nowych komórek.

Preparaty z kwasem mlekowym wspomagają leczenie trądziku. Stosując punktowo maseczki z kwasem mlekowym (7-15%), można próbować pozbyć się powierzchniowych plam posłonecznych, potrądzikowych lub pojawiających się z wiekiem.

UWAGA: po aplikacjach preparatów z kwasem mlekowym należy szczególnie chronić skórę przed słońcem!

Pozbawiony warstwy zrogowociałych komórek "młody" naskórek kilkakrotnie lepiej wchłania kosmetyki odżywcze. Tak więc toniki, peelingi i maseczki z 2-5% kwasem mlekowym należą do podstawowych kosmetyków pielęgnacyjnych cery tłustej i mieszanej, trądzikowej i dojrzałej.

Szczególnie ostrożnie należy stosować kosmetyki z kwasem mlekowym do cery suchej. Zalecane stężenie do 2-2,5%.

UWAGA: kwasu mlekowego w stężeniu 30% nie należy stosować bezpośrednio na skórę.

 

Kwas mlekowy:

  • reguluje odnowę komórkową skóry, poprawia się struktura i koloryt skóry,

  • zwiększa skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych,

  • sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna i miękka,

  • wpływa na produkcję kolagenu skóry, powodując zwiększenie grubości i wzmocnienie skóry właściwej,

  • podnosi poziom glikozaminoglikanów - związków, które jak gąbka chłoną wodę i zapewniają odpowiednie nawodnienie głębszych warstw skóry,

  • spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia elastyczność i jędrność skóry, jest składnikiem przeciwstarzeniowym - pomocny w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych,

  • odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników, jest pomocny przy trądziku,

  • polecany także do pielęgnacji ciała i skóry głowy, pomocny w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry,

  • naturalny konserwant i regulator pH.

     

Zastosowanie Formulacje kosmetyczne, kremy i toniki nawilżająco-złuszczające.
Zalecane stężenie Od 2 do 5%
Przechowywanie W lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed działaniem światła. 
Rozpuszczalność W wodzie
 Gęstość  1,2 g/cm3

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl